Gårdagens omröstning på Instagram handlade om istället eller i stället. Alltså: om man föredrar att skriva ihop uttrycket eller inte. Så här såg resultatet ut:
Återigen måste jag medge att jag är lite förvånad över resultatet. Jag brukade själv alltid skriva ihop istället, ända tills jag började plugga svenska på universitetet. Då märkte jag att det verkade som om det fanns en tyst överenskommelse om att uttrycket skulle skrivas isär, och därför började skriva så utan att egentligen reflektera över varför. I den värld jag rör mig i – bland andra språkkonsulter och språkvetare – ser man nästan aldrig varianten istället.
Enligt Språkrådet kan man skriva på båda sätten, men de rekommenderar i stället. Varför? Jo, för att betoningen ligger på det andra ordet i uttrycket, alltså stället. Hade betoningen legat på i, skulle hopskrivning rekommenderas. Den som vill läsa mer om vad Språkrådet anser, kan följa den här länken: Frågelådan – uttryck med preposition.
Hur kommer det sig då att så många föredrar istället? Jag tror att det beror på det utbredda hatet mot särskrivningar. Särskrivningar är något som sticker i ögonen på de allra flesta, och många har nog börjar hyperkorrigera (alltså, börjat skriva isär där det egentligen ska skrivas ihop). Frågan är om vi känner likadant inför liknande uttryck som idag/i dag och iväg/i väg?
Jag föredrar att skriva ”istället” för när det står ”i stället” låter det som att något står i ett ställ.
Tex ställ cykeln i stället.
Det är kanske språkligt korrekt att särskriva istället, men det tar emot i mitt huvud, just pga att betoningen leder till att ordet får en helt annan innebörd.
GillaGilla
Det är ju en helt förståelig anledning till att skriva ihop det! Jag tycker att när det gäller sådana här uttryck får man helt enkelt skriva på det sätt som man tror blir tydligast för läsaren. 🙂
GillaGilla
Varör inte båda två
Jag ställde cykeln i stället istället för i källaren.
GillaGilla
Det funkar så klart också! 🙂
GillaGilla