Scenarion eller scenarier?

I går frågade jag mina följare på Instagram vilken pluralform de föredrar: scenarion eller scenarier. Så här blev resultatet:

Det vinnande alternativet är alltså nummer ett, scenarion. Att just det här alternativet fick flest röster är inte så konstigt: det följer en av svenskans pluralregler som säger att ett-ord som slutar på vokal får -n som ändelse. Till exempel heter det ju

ett piano – två pianon och ett äpple – två äpplen.

Detta gäller dock inte alla ett-ord som slutar på vokal. Ord där betoningen ligger på just den sista vokalen får nämligen -er som ändelse. Till exempel:

ett frieri – två frierier och ett kafé – två kaféer.

Hur ligger det då till med scenario?

Jo, eftersom betoningen inte ligger på ordets sista vokal, borde det (om vi ska följa reglerna) få -n som pluraländelse. Scenarion skulle därför vara det rätta alternativet i veckans omröstning. Men vad vore väl en regel utan undantag?

Tittar vi i SAOL så nämns scenarier som första pluralform och scenarion som alternativ. Det finns alltså möjlighet att välja, men det förstnämnda är antingen vanligast och/eller anses vara mest korrekt. En sökning bland slumpvis utvalda textsamlingar i Korp* ger ungefär dubbelt så många träffar på scenarier som scenarion (995 vs. 1 985), vilket indikerar att det faktiskt är fler som använder -er-formen än -n-formen. En Google-sökning på de olika formerna visar på samma trend. Och som bekant: ju fler som använder en viss variant, desto större chans är det att just den blir normen.

Slutligen: ingen av formerna är fel att använda. Men när du gör ditt eget val kan det vara bra att vara medveten om att fler språkbrukare väljer scenarier hellre än scenarion.

Om du är nyfiken på att själv söka bland texter i Korp kan du göra det här: Språkbanken – Korp

Publicerad av Johanssons språkkonsulteri – Hanna Johansson

Jag driver Johanssons språkkonsulteri där jag hjälper dig att förbättra dina texter. Behöver din text en professionell korrekturläsning eller språkgranskning? Är du intresserad av skrivhandledning? Skicka ett mejl till johanssonssprakkonsulteri@gmail.com.

2 reaktioner till “Scenarion eller scenarier?

  1. Här bör man vara konsekvent; säger eller skriver man ett scenario tillhör ordet enligt grammatiska regler dekl grupp 4 i substantivböjning; således ett scenario- det scenariot -flera scenarion – de scenariorna jfr ett piano
    Om man säger eller skriver ett scenarie tillhör det grupp 3 internationella ord med betoning på sista stavelsen t ex en gardin; således
    ett scenarie -det scenariet – flera scenarier-de scenarierna.

    Gilla

    1. Hej Lina!

      Jag håller med: att vara konsekvent är alltid att föredra i den här typen av frågor. Men jag tror att de allra flesta inte funderar så mycket på vilken pluralform de väljer i relation till vilken singularform de föredrar, och oftast spelar det inte så stor roll för förståelsen vilken form man väljer (budskapet går fram ändå). Vill man få några extra stilpoäng så skadar det dock inte att fundera lite på den språkliga konsekvensen. 🙂

      Gilla

Kommentarer är stängda.