Kanarieöarnas gåtfulla historia – Yvonne Wærn

Kanarieöarnas tidiga historia omges av myter och fantasirika spekulationer. Här presenteras dessa samt de slutsatser om öarna och deras invånare som arkeologer, språkforskare och etnografer dragit. Boken slutar år 1496 när den s.k. ”conquista” var slutförd, det vill säga när spanjorerna intagit alla Kanarieöarna.

Vanligtvis brukar jag recensera romaner, men den här veckan har jag alltså haft nöjet att få läsa en fackbok om Kanarieöarna och deras tidiga historia. Personligen har jag varken varit på någon av öarna eller någonsin ens planerat att åka dit, men efter att ha fått lära mig lite mer om öarnas historia och tidiga kultur måste jag erkänna att min nyfikenhet definitivt har väckts.

I Kanarieöarnas gåtfulla historia har författaren Yvonne Wærn valt att fokusera på hur livet på öarna såg ut innan spanjorerna gjorde öarna till sina i slutet av 1400-talet. Först i boken förklaras det hur öarna blev till från första början (vulkanutbrott och allt), sedan följer en redogörelse för hur de första människorna kan ha kommit dit, och därefter handlar största delen av resten av boken om hur vardagslivet kan ha sett ut på öarna. För min del är det just fokuset på de tidiga öbornas vardagsliv som är det bästa med boken. Krig, konflikter och kungar i all ära, men det som verkligen intresserar mig när det kommer till historia, är hur människor faktiskt levde förr: hur familjelivet såg ut, vilka lagar man följde, hur man bodde, vilka sjukdomar man led av (och hur man botade dem), och så vidare – och det är precis det som Wærn lyfter fram i sin bok.

För mig som är lite av en språknörd var det dessutom en fröjd att få ta del av den lingvistik och etymologi som boken innehåller. Framför allt var det spännande att få bekanta sig lite grann med tamazight, ett mycket gammalt språk som ursprungligen kommer från Nordafrika, men som också talades på Kanarieöarna under en lång tid.

Jag vill också nämna något om bokens ton. Det här är inte en torr och träig historiebok som bara listar upp fakta – tvärtom. Tack vare de många intressanta (och ofta roliga) kommentarerna och tolkningarna, lyser författarens personlighet tydligt igenom, vilket bidrar mycket till att boken aldrig känns tungläst.

För att sammanfatta det hela: Kanarieöarnas gåtfulla historia erbjuder en trevlig och lättöverskådlig introduktion till hur livet på Kanarieöarna såg ut före år 1496. För den som vill fördjupa sig ytterligare, finns det dessutom gott om tips på vidare läsning och konkreta reserekommendationer.

Boken passar för dig som
– har besökt eller vill besöka Kanarieöarna
– vill läsa något historiskt som inte bara fokuserar på krig
– gillar att läsa lättillgänglig facklitteratur
– vill ha en introduktion till hur vardagslivet på Kanarieöarna kan ha sett ut före år 1496.

Kanarieöarnas gåtfulla historia kan du bland annat köpa på Adlibris och Bokus.

Publicerad av Johanssons språkkonsulteri – Hanna Johansson

Jag driver Johanssons språkkonsulteri där jag hjälper dig att förbättra dina texter. Behöver din text en professionell korrekturläsning eller språkgranskning? Är du intresserad av skrivhandledning? Skicka ett mejl till johanssonssprakkonsulteri@gmail.com.