Liv – Carl-Henrik Monrad-Aas

Om ”Liv”:

Boken Liv innehåller mina första 132 fotopoem och de finns bara där, inte här på webben. Det är en sorts bilderbok för vuxna. En löst berättad sannsaga om verkligheten där fotopoemen tecknar en årscykel från ett nyår till ett annat. Men de behöver inte läsas i följd utan kan väljas som andan faller på.

Poesi är något som jag läser långt ifrån tillräckligt av. Därför blev jag väldigt glad när författaren bakom ”Liv”, Carl-Henrik Monrad-Aas, hörde av sig till mig och frågade om jag ville recensera hans bok. Självklart ville jag det. Så här i efterhand är jag så glad att jag tackade ja.

För det första är det en mycket vacker bok. Det är en sådan där bok som man vill ha liggandes framme på soffbordet, eller ge en hedersplats åt i bokhyllan, för den är verkligen fin. Jag förstår att utförandet har varit viktigt för Monrad-Aas – det märks att han har lagt ner mycket tid och energi på att förpacka sina ord på bästa sätt. 

Och själva texterna då? Jo, på varje uppslag finns en text på ena sidan och en liten bild på den andra. Texterna är korta, sällan längre än en halv sida, och skrivna med ett målande språk fyllt av metaforiska liknelser och träffsäkra beskrivningar. Miljön för scenerna är ofta förlagd till Västkusten och Göteborgsområdet, vilket gör innehållet lite extra sentimentalt för en göteborgare som jag själv. Bilderna är, trots sin blygsamma storlek (eller kanske tack vare?), uttrycksfulla och ger texterna en extra dimension.  

”Liv” är en bok som man bör läsa med en penna i handen, så man kan stryka under rader som berör lite extra. Det är en bok man kan bläddra i och läsa från lite här och där, eller från början till slut. 

Boken passar för dig som
– är intresserad av att börja läsa poesi, men inte vill börja med något för krångligt och svårt
– är ute efter att köpa en vacker presentbok
– tycker om vackert språk med tillhörande vackra bilder, alltihop förpackat i ett vackert utförande
– tycker om texter där du själv får utrymme att göra tolkningar.

Besök gärna författarens webbplats genom att klicka HÄR för att få mer information om ”Liv” och arbetet bakom boken.

Publicerad av Johanssons språkkonsulteri – Hanna Johansson

Jag driver Johanssons språkkonsulteri där jag hjälper dig att förbättra dina texter. Behöver din text en professionell korrekturläsning eller språkgranskning? Är du intresserad av skrivhandledning? Skicka ett mejl till johanssonssprakkonsulteri@gmail.com.