Helt okay/okej?

I går frågade jag er på Instagram om ni föredrar stavningen okay framför okej. Så här blev resultatet:

Jag hade i ärlighetens namn förutsett att okej skulle få fler röster, men jag trodde inte att majoriteten skulle bli så övervägande som den faktiskt blev. Efter att ha genomfört omröstningen funderar jag på om resultatet hade blivit annorlunda om alternativet okey hade funnits med. Tyvärr kan man bara ha två alternativ i omröstningarna på Instagram, så jag kanske får återkomma med ytterligare en okej-omröstning om några veckor för att se vilken variant som är den verkliga vinnaren. 

När det kommer till vilken variant som är vanligast, så är det helt klart okej. Det är den enda stavningen som kommer upp i SAOL (2015), och den första som kommer upp i Svensk ordbok (2009). Okej är också den form som Språkrådet säger är vanligast, trots att andra stavningar också är korrekta.

Det är alltså upp till dig hur du vill stava just det här ordet. Men värt att påpeka är att den vanligaste stavningsformen oftast är den som väcker färst reaktioner. Ett anspråkslöst okej retar förmodligen upp färre än ett ställningstagande okay.

Publicerad av Johanssons språkkonsulteri – Hanna Johansson

Jag driver Johanssons språkkonsulteri där jag hjälper dig att förbättra dina texter. Behöver din text en professionell korrekturläsning eller språkgranskning? Är du intresserad av skrivhandledning? Skicka ett mejl till johanssonssprakkonsulteri@gmail.com.