Udda & Utsatt: Olycksbröder – Pauline Wågström

Om Udda & Utsatt: Olycksbröder:

Ett enda misstag har åter lett Aaron in i mobbningens hårdhänta grepp. Men han håller allting hemligt och på ytan kan man tro att han och hans plågoande inte är annat än vänner.

Samtidigt har Jimmy börjat umgås med en klasskompis som förstår honom mer än han någonsin kunnat ana. Dessvärre kvarstår det stora dilemmat – ska han våga polisanmäla sin och Aarons pappa eller inte?

Det här är del två i Udda & Utsatt-serien. Jag har även skrivit en recension av del ett, den hittar du HÄR.

I den här fortsättande delen får vi följa tonåringarna Jimmy, Aaron och William som alla brottas med problem som vida överstiger ”vanlig” tonårsangst (som verkligen inte är att förringa). Precis som i seriens första del behandlar boken teman som självskadebeteende, alkoholiserade föräldrar och hur det är att leva med en kronisk sjukdom (i det här fallet cystisk fibros). Dessa tunga teman blandas med sådana som är mer klassiska för karaktärernas ålder, nämligen skolproblem, mobbning och funderingar kring sex och kärlek.

Återigen slås jag av hur svårt det är att lägga ifrån sig boken. Som läsare bryr man sig om karaktärerna och vad som kommer att hända i deras liv. Man hoppas att de ska fatta kloka beslut och lider med dem när något går dem emot.

Något som jag vill lyfta fram är hur Wågström skildrar Williams kamp mot cystisk fibros. Det märks att författaren har gjort rigorösa efterforskningar kring sjukdomen och dess behandlingsmetoder. I och med att det finns ett återkommande du-tilltal i boken, fungerar det när William i detalj berättar om medicinerna han måste ta, rutinerna han måste följa och sjukhusbesöken han måste infinna sig på. Med ett annat tilltal skulle mängden information ha blivit för mycket, men här funkar det, som sagt, bra.

Kort sagt är det här en bok som främst riktar sig till ungdomar, men den kan också med fördel läsas av äldre personer. Serien får ett plus för att den skildrar tonårskillars känsloliv utan att försöka tuffa till det – karaktärerna får uttrycka sorg, ångest och frustration utan förbehåll.

Den här boken passar för dig som
– gillar relationsbaserade handlingar där stort fokus ligger på karaktärernas inre känsloliv
– tycker om romaner som riktar sig till ungdomar
– vill läsa något som är gripande och naket
– letar efter en bok som behandlar tonårsångest ur ett killperspektiv.

Klicka HÄR för att komma till författaren Pauline Wågströms webbplats. Där kan du läsa mer om henne och också passa på att köpa såväl den här boken, som andra som hon har skrivit.

Publicerad av Johanssons språkkonsulteri – Hanna Johansson

Jag driver Johanssons språkkonsulteri där jag hjälper dig att förbättra dina texter. Behöver din text en professionell korrekturläsning eller språkgranskning? Är du intresserad av skrivhandledning? Skicka ett mejl till johanssonssprakkonsulteri@gmail.com.