Är det försent eller för sent?

I går frågade jag på Instagram om ni föredrar det hopskrivna försent framför det särskrivna för sent. Så här blev resultatet:

Det här är nog första gången en omröstning har slutat så jämnt! Å ena sidan måste jag erkänna min förvåning över resultatet – jag trodde att den särskrivna varianten skulle ta hem en jordskredsseger. Å andra sidan borde jag ha kunnat vara lite mer förutseende: liknande omröstningar har fått liknande resultat (följ länkarna för att läsa mer: överhuvudtaget/över huvud taget och istället/i stället). Precis som jag nämner i de två blogginlägg som jag länkar ovan, tror jag även när det gäller försent vs. för sent att många föredrar den förstnämnda varianten på grund av rädslan för och hatet mot särskrivningar.

Men vad är egentligen rätt då? Jo, enligt SAOL är för sent den vanligare varianten. Det betyder att färre läsare förmodligen kommer att reagera negativt om du väljer att särskriva uttrycket, jämfört med om du väljer att hopskriva det. Det finns ytterligare en anledning till att skriva isär de båda orden, nämligen vikten av språklig konsekvens. Om du hellre skriver för tidigt än förtidigt och för ofta än förofta, kan det vara klokt att särskriva även för sent.

Publicerad av Johanssons språkkonsulteri – Hanna Johansson

Jag driver Johanssons språkkonsulteri där jag hjälper dig att förbättra dina texter. Behöver din text en professionell korrekturläsning eller språkgranskning? Är du intresserad av skrivhandledning? Skicka ett mejl till johanssonssprakkonsulteri@gmail.com.

2 reaktioner till “Är det försent eller för sent?

Kommentarer är stängda.