Motiverande samtal med grupper – Liria Ortiz och Katarina Ödman Fäldt

Om Motiverande samtal med grupper:

I Motiverande samtal med grupper finns konkreta beskrivningar, praktiska tips och många exempel kring hur du som gruppledare kan använda MI i arbete med grupper. I denna bok lyfts MI-metodens kärna fram, det vill säga interaktionen mellan gruppledaren och gruppdeltagarna i syfte att framkalla och förstärka prat om förändring. Grundläggande begrepp inom MI – såsom förhållningssätt, kommunikationsfärdigheter, motstånd, förändringsberedskap och de fyra processerna – diskuteras utifrån hur du som gruppledare kan förhålla dig till dessa. Hur kan du i grupp framkalla förändringsprat och öka motivationen till förändring hos gruppdeltagarna?

Den här boken är alltså en fackbok som främst vänder sig till personer som antingen redan arbetar med motiverande samtalsgrupper, eller vill arbeta med det. Som språkkonsult är jag ju inte riktigt en del av den målgruppen, men det fanns ändå mycket i Motiverande samtal med grupper som kändes relevant och nyttigt att få ta del av.

Boken beskriver metoden MI (Motivational Interviewing) som går ut på att hjälpa personer som inte är beredda på en förändring att utforska vad som kan vara motiverande för dem. Fokus för den här boken ligger på hur MI kan användas i grupper, men metoden fungerar även vid individuella samtal.

Det handlar alltså om hur man kan motivera andra (eller sig själv) till att göra en positiv förändring; som att sluta röka, börja träna, bryta ett alkoholberoende eller byta ut ett destruktivt beteende mot ett mer konstruktivt. MI förespråkar ett förhållningssätt som lyfter fram deltagarens egna resurser och erfarenheter. Det handlar mycket om att lyssna, respektera och leta efter vad personen i fråga kan uppfatta som motiverande för att få till stånd en förändring.

I bokens senare delar finns många praktiska tips för dem som själva vill hålla i den här typen av samtalsgrupper. Bland de här tipsen finns även material som kan vara användbart för vem som helst som skulle vilja göra en förändring i sitt liv. Det finns bland annat övningar där man gör en bedömning av vad som är viktigt i ens liv och vad man låter ta för lite eller för mycket plats. Det finns även metoder för att inventera anledningar för eller emot en förändring. Sådana övningar tror jag kan vara hjälpsamma även för personer som själva inte ska hålla i grupper. Har man en vana som man vill bryta (eller en man vill lägga till), kan det vara nyttigt att göra en sådan här övning. Kanske kan den leda till att man inser vad man behöver göra för att ta nästa steg.

Jag vill också lyfta fram att det finns mycket bra information om hur man bär sig åt för att vara en god lyssnare och gruppledare. Den här typen av tips tror jag kan vara mycket värdefulla för dig som har ett jobb där du ofta behöver leda och motivera arbetslag och projektgrupper.

Boken passar för dig som 
– jobbar med att hålla i gruppsamtal som handlar om att motivera andra till att genomföra en förändring
– själv vill genomföra en förändring
– är anhörig till någon som deltar i en motivations- eller förändringsgrupp
– är nyfiken på hur du kan bli bättre på att lyssna på andra.

Motiverande samtal med grupper kan du köpa på bland annat Adlibris och Bokus.

Publicerad av Johanssons språkkonsulteri – Hanna Johansson

Jag driver Johanssons språkkonsulteri där jag hjälper dig att förbättra dina texter. Behöver din text en professionell korrekturläsning eller språkgranskning? Är du intresserad av skrivhandledning? Skicka ett mejl till johanssonssprakkonsulteri@gmail.com.