Vad du INTE ska skriva på bokomslaget

Det är inte helt lätt att veta vad som borde stå på omslaget till ens nya bok. Av ren nyfikenhet frågade jag igår på Instagram och Facebook vad mina följare tycker att det inte ska stå. Här följer en liten sammanfattning av de synpunkter som kom in.

Avslöja inte för mycket

Baksidestexter är svåra att skriva. De ska innehålla tillräckligt mycket information för att skapa intresse hos läsaren och ge hen ett hum om vad boken kommer att handla om, men de får absolut inte avslöja för mycket. Om man kan läsa sig till hur boken kommer att sluta innan man ens har öppnat den, är baksidestexten för utförlig.

Glöm inte formgivningen …

När du väl har kommit fram till hur mycket du ska skriva på omslaget (lagom är bäst – inte för mycket och inte för lite), är det viktigt att du ser till att den grafiska utformningen är så fulländad den kan bli. Som Solibris Publishers på Instagram uttryckte det: ”Banala omslag är en styggelse”.

… eller korrekturläsningen

Sist men inte minst är det också viktigt att vara noga med att inga små slarvfel förekommer på det färdiga omslaget. Särskrivningar, stavfel och grammatiska konstigheter kan förstöra intrycket av bokomslaget – hur fantastiskt det än ser ut rent grafiskt.

En reaktion till “Vad du INTE ska skriva på bokomslaget

Kommentarsfältet är stängt.