Ta ditt skrivande på allvar

Jag misstänker att det är många med mig som har bestämt sig för att skriva mer under 2019 än vad de gjorde under 2018 (eller kanske någonsin). Men hur gör man egentligen för att få till nya rutiner när skrivandet fortfarande inte är ens huvudsysselsättning? En förutsättning för att kunna få in mer skrivande i vardagen är att du börjar ta dina kliande fingrar på allvar.

Att skriva liknar fysisk träning på flera sätt: du gör det för att må bra, för att det ska bli av måste du avsätta tid och ju mer du gör det, desto bättre blir du. Ingen skulle drömma om att säga att träning inte är viktigt eller nyttigt. Den moderna människan måste planera in träning i sitt vardagsschema för att må bra – likadant är det med skrivandet.

Det är mycket som ska hinnas med om dagarna: jobb, skola, träning, barn, partner, vänner … Och skrivandet, så klart. Om du har avgett ett löfte om att skriva mer under året (vare sig det ska bli fler vetenskapliga artiklar, fyllda dagböcker eller avslutade romaner), tyder det på att du är en människa med ett behov som behöver tillfredsställas. För att du ska må bra behöver du få låta tangenterna knattra eller pennan glida över pappret. Varför skulle det behovet inte räknas lika högt som någon annans behov av att meditera eller få öva sina matlagningskunskaper?

Fundera över hur skrivandet får dig att må (och hur du mår när du inte skriver). Sätt upp några konkreta mål (i slutet av månaden vill du ha skrivit minst två timmar i veckan eller kanske en kvart om dagen). Se över ditt schema och planera in skrivtid där det passar (en halvtimma innan du gör dig i ordning för att åka till jobbet på morgonen, tio minuter medan du väntar på nästa spårvagn).

För att du ska kunna avsätta tid i din vardag för skrivande behöver dina nära och kära förstå varför det är viktigt för dig. Förklara för din partner, dina barn, föräldrar, vänner – eller vem som nu kan tänkas påverkas – att du vill utveckla ditt skrivande. Berätta vad skrivandet betyder för dig och vilken effekt det har på ditt mående. Dela med dig av dina skrivmål.

Skulle du få negativa reaktioner (men det har jag svårt att tänka mig), så låt det ta lite tid. Huvudsaken är att du tar dig själv på allvar. Det är en förutsättning för att andra också ska göra det.

Publicerad av Johanssons språkkonsulteri – Hanna Johansson

Jag driver Johanssons språkkonsulteri där jag hjälper dig att förbättra dina texter. Behöver din text en professionell korrekturläsning eller språkgranskning? Är du intresserad av skrivhandledning? Skicka ett mejl till johanssonssprakkonsulteri@gmail.com.