
Om Djursjukvård för djurvårdare:
Vad är det egentligen som sker på djurklinikens olika avdelningar? Vad får en djurvårdare göra på kliniken?
I separata avsnitt berörs varje avdelning på kliniken. De viktiga områdena hygien och farmakologi behandlas i egna kapitel. I texten vävs kliniska ord och begrepp in på ett naturligt sätt. Hänsyn tas till personalens säkerhet och arbetsmiljö samt djurägaren och dennes önskemål utöver djurets upplevelse på kliniken. Det finns en omfattande ordlista som förklarar ord som förkommer i boken och hjälper dig förstå vad kollegorna på kliniken menar. Kortfattat tar boken upp många av de moment och begrepp som är väsentligt för djurvårdare på klinik att känna till samt skillnaderna mellan djurvårdaren på de olika nivåerna (1-3). Den här boken innehåller inte allt Du behöver veta som djurvårdare, men den är en mycket viktig start!
Du som har följt mig under en längre tid kanske kommer ihåg att jag har nämnt att jag själv är kattägare (läs lite mer HÄR om du är nyfiken). Det var faktiskt till stor del därför som jag blev så intresserad av att få läsa och recensera den här boken. Som djurägare kommer man i kontakt med veterinärkliniker mer eller mindre ofta. Att få lite insikt i arbetet där lät som en bra grej.
Och det första jag vill säga om Djursjukvård för djurvårdare är att den absolut inte bara riktar sig till och är användbar för just aspirerande djurvårdare. Boken tar upp sådant som varje hund- och kattägare borde ha koll på (som giftiga ämnen, hur man lägger om ett sår, symptom på vanliga sjukdomar, vilken temperatur djuret har vid feber, osv.), såväl som hur vanliga ingrepp går till (olika typer av undersökningar, operationer, behandlingar, etc.). Sådan information är inte bara viktig för dem som jobbar med det, utan även för oss som har ett djur som kan drabbas av det.
Att få veta vad som händer bakom kulisserna på veterinärkliniken är både viktigt, upplysande och på många sätt lugnande för många djurägare. Den här boken förklarar bland annat (förutom det jag nämnde tidigare) hygienrutiner, vem som får göra vad på kliniken och hur olika mediciner distribueras. När något händer med ens djur blir man givetvis stressad och orolig. Att då ha ett litet hum om vad som väntar och hur ens djur kommer att tas om hand, tror jag är bra.
Det sista jag vill lyfta fram är ordlistan i slutet av boken. Där nämns och förklaras vanliga termer som man kan stöta på inom djurvården. Perfekt att slå i i lugn och ro efter att man har varit med sitt husdjur till veterinären och sedan inte riktigt kommer ihåg vad alla krångliga ord betydde.
Boken passar för dig som
– utbildar dig till djurvårdare
– själv har (framför allt) hund eller katt
– vill få en bild av hur arbetet på en veterinärklinik fungerar
– vill ha en bok som du enkelt kan slå upp termer, symptom och behandlingar i.
Klicka HÄR för att läsa mer om boken och hur du kan köpa den.