Vad tycker vi om dom (dem)?

I går frågade jag mina följare på Instagram om de föredrar dom framför dem. Så här blev resultatet:

Wow, den här gången är det ganska tydligt vilket alternativ som är populärast! Med tanke på att många av de som följer mig är språk- och skrivintresserade är det kanske inte så förvånande att många föredrar den klassiska stavningen dem. Det är den varianten vi oftast kommer i kontakt med, och den som allra oftast anses vara korrektast. Borde vi kassera dom helt och hållet?

Att skilja på de och dem är lika lätt som att skilja på jag och mig. Det är exakt samma princip, men problemet är att både de och dem uttalas ”dom”, medan jag och mig har en tydlig skillnad i uttal. Vore det kanske vettigare att börja uttala skillnaderna ordentligt (det gör man ju redan i vissa dialekter) i stället för att sudda ut dem i stavningen? Visst kan man göra det om man vill, men vi har en tendens att bli latare (eller mer effektiva) i vårt språk, inte mer omständliga. Det är därför mer troligt att två varianter smälter ihop till en, än att en blir till två.

Men är det okej att skriva dom? Mitt utlåtande är att det är helt okej – ibland. I vissa texter där man vill uppnå en viss effekt eller inte bryr sig om distinktionen (dialoger, skönlitteratur, privata meddelanden, etc.) funkar det utomordentligt. Men i mer formella texter (yrkestexter av olika slag, tidningsartiklar, etc.) är det bäst att använda sig av de/dem. Än så länge är det inte riktigt accepterat att använda dom i skrift, och risken finns att läsaren drar negativa slutsatser om skribenten om hen gör det. Men vem vet, om tio år kanske läget ser helt annorlunda ut …

Publicerad av Johanssons språkkonsulteri – Hanna Johansson

Jag driver Johanssons språkkonsulteri där jag hjälper dig att förbättra dina texter. Behöver din text en professionell korrekturläsning eller språkgranskning? Är du intresserad av skrivhandledning? Skicka ett mejl till johanssonssprakkonsulteri@gmail.com.

En tanke på “Vad tycker vi om dom (dem)?

Kommentarer är stängda.