Det är säkert många med mig som har fått tipset att föra loggbok under tiden som man sysslar med ett skrivprojekt. Men varför ska man göra det egentligen? Här kommer tre tips på hur en skrivloggbok kan förenkla ditt skrivande.
Det blir lättare att sätta igång
Om du har svårt att komma igång i början av ett skrivpass kan en loggbok vara lösningen för dig. Börja med att skriva ner vad du vill åstadkomma under dagens skrivpass och vad du har för känslor inför det. Känns det roligt, svårt, inspirerande eller fullkomligt omöjligt?

Att helt förutsättningslöst skriva om det du ska skriva kan hjälpa dig att sänka den där berömda tröskeln som ibland kan kännas alldeles för hög för att man ska orka klättra över den.
Du kan spåra framsteg och utveckling
Avsluta varje skrivpass ungefär som du började, fast tvärtom: Hur har det gått under passet? Vad fick du gjort och inte gjort? Hur kändes det? Bävar eller gläds du inför nästa pass? Stötte du på några problem? Hur löste du dem i så fall?

Dina anteckningar blir värdefulla i framtiden när du kan se tillbaka och lära dig om dig själv och din skrivprocess. Kanske stöter du på ett liknande problem nu som du har haft tidigare. Då kan du gå tillbaka i din logg och se hur du löste det då. Förhoppningsvis kan du använda en liknande lösning igen.
Anteckna när som helst, var som helst
Välj att föra loggbok i en liten skrivbok som du kan ta med dig var du än går. Att använda anteckningsappar i telefonen kan också funka, förutsatt att du lätt kan få överblick över det du skriver ner.

Det viktigaste är att din loggbok är lättillgänglig. Du ska när som helst kunna ta fram den och skriva ner en tanke du har kring ditt skrivprojekt. På så sätt slipper du hålla alla idéer i huvudet och hoppas att du kommer ihåg dem till nästa skrivpass.