Maktens tiaror – Sandra Petojevic

Om Maktens tiaror (del 1 – Bortom Eldravinen):

Kung Zakastvur och hans två grymma kusiner regerar över riket Erkelzaar med järnhand, men barden Targan organiserar ett uppror. Piri blir vän med furstinnan Fenestra och tillsammans ger de sig iväg på äventyr för att finna Visdomens nyckel som ska rädda Piris lillebror, men färden blir mycket lång och mödosam. Furst Nikoforaz vill söka efter en av maktens tiaror, men den finns någonstans i det kusliga Mögalirträsket där klippvarelser förstenar allt levande. Under sina äventyr möter de främmande folk och märkliga personer och råkar ut för kulturkrockar. Makt korrumperar och det goda är inte alltid gott …

De senaste veckorna har jag haft nöjet att få läsa den episka fantasytrilogin Maktens tiaror av Sandra Petojevic. Trilogin består av Bortom Eldravinen, Bortom Khuzul Daar och Bortom världens mur. Berättelsen cirkulerar kring ett gäng karaktärer som beger sig ut på äventyr i Artezania, en värld som är full av farliga varelser såväl som intressanta och spännande kulturer. Petojevic har inte bara skrivit den här episka berättelsen om kampen mellan gott och ont – hon har också gjort de fantastiska illustrationerna som förekommer genom hela serien. Här är ett exempel på hur de kan se ut (i böckerna är de dock svartvita):

Bildkälla: https://erkelzaar.tsudao.com/Artezania/historia/Auterian.gif

Detaljrikedomen i den här serien är oerhörd: här finns förutom kartor, ordlistor och personförteckningar även levande beskrivningar av de olika länderna och deras kultur. Här finns dessutom unika (och ibland rejält otäcka) varelser som navelsvin, träskell och mumlor. Karaktärerna beskrivs ingående och med en värme som verkligen visar på Petojevics enorma engagemang för berättelsen. I trilogins avslutande del finns en intervju med författaren som jag som läsare uppskattade oerhört. Här förklaras var inspirationen har kommit från och lite mer djup ges kring några av berättelsens nyckelscener. Det gav en ytterligare dimension till den här historien om Artezania.

I böckerna figurerar många speciella karaktärer som kommer från olika kulturer och som drivs av olika drifter. Gemensamt för (nästan!) samtliga karaktärer är att de inte är antingen alltigenom goda eller alltigenom onda. Varje person har drag från båda sidor och kämpar med att följa sin egen moraliska kompass. Det sker en stor utveckling av karaktärerna under berättelsens gång, något som självklart är både intressant och spännande att få följa. Jag tycker själv om när man som läsare ”luras” att gilla karaktärer som senare visar sig begå gärningar som är lite moraliskt tveksamma …

Teman som behandlas i berättelsen är bland annat kampen mellan ont och gott, religionens påverkan på människan, och dynamiken mellan män och kvinnor. Det finns en del otäcka och otrevliga scener som berör på flera olika sätt. Du som har läst mina andra recensioner vet kanske att jag tycker om när det blir lite obehagligt, så för min del har jag inte annat än positivt att säga om de här scenerna. Men är du superkänslig för (sexuellt) våld och äckelpäckel kanske du behöver skippa en sida eller två då och då.

Allt som allt är det här en välskriven, välformulerad och mycket detaljerad fantasyserie att försvinna in i och omslutas av.

Serien passar för dig som
– älskar fantasy
– vill läsa fantasy som riktar sig till vuxna (snarare än ungdomar/unga vuxna)
– tycker om detaljerade berättelser där allt hänger samman och små ledtrådar lämnas under historiens gång
– gillar berättelser med stort fokus på karaktärsutveckling.

Besök hemsidan för Maktens tiaror HÄR för att läsa mer om Artezania och böckernas handling, eller köp böckerna till exempel hos Fantastikbokklubben.

Publicerad av Johanssons språkkonsulteri – Hanna Johansson

Jag driver Johanssons språkkonsulteri där jag hjälper dig att förbättra dina texter. Behöver din text en professionell korrekturläsning eller språkgranskning? Är du intresserad av skrivhandledning? Skicka ett mejl till johanssonssprakkonsulteri@gmail.com.