Tre skönlitterära inledningstips

Att välja ett bra sätt att inleda sin berättelse på är A och O för att fånga läsaren och göra hen nyfiken på att läsa vidare. I det här inlägget bjuder jag på tre tips på hur du kan inleda din skönlitterära text.

In medias res
En populär strategi för att fånga läsarens intresse och nyfikenhet är att kasta in hen direkt i händelsernas centrum. Knepet kallas för in medias res, vilket på latin betyder just i händelsernas mitt.

Att utan omsvep börja mitt i dramatiken ger berättelsen en rivstart. Det är dock viktigt att tänka på att någon gång ge läsaren chans att komma ikapp händelserna för att förstå vad som har lett fram till berättelsens startpunkt.

Med en miljöbeskrivning
Vill du ge din läsare en lite lugnare start, kan du inleda din berättelse med att beskriva världen (eller rummet) som din huvudkaraktär befinner sig i. Det här är en strategi som lämpar sig bättre för längre romaner än för korta noveller.

För att miljöbeskrivningen ska bli lyckad är det viktigt att du går från stort till smått. Inled till exempel med att beskriva huset som huvudkaraktären befinner sig i, fortsätt med rummet som hen står i och avsluta med att beskriva själva huvudpersonen. Akta dig dock för att skriva en för lång miljöbeskrivning i berättelsens inledning – det kan göra tempot för lågt.

Med en allmängiltig sanning
Ytterligare ett sätt att skapa intresse och nyfikenhet hos läsaren, är att låta berättelsens första mening gestalta en allmängiltig sanning. Det kan till exempel vara ett ordspråk: ”Kärlek börjar med bråk och slutar med barnvagn”, eller en slutsats om en företeelse: ”Dör man i hemmet så gör man det oftast i badrummet”.

En allmängiltig sanning måste inte nödvändigtvis vara objektivt sann (faktum är att det ofta blir mer intressant om den inte är det), men den behöver säga något om världen din berättelse utspelar sig i, eller karaktärerna du skriver om.

Publicerad av Johanssons språkkonsulteri – Hanna Johansson

Jag driver Johanssons språkkonsulteri där jag hjälper dig att förbättra dina texter. Behöver din text en professionell korrekturläsning eller språkgranskning? Är du intresserad av skrivhandledning? Skicka ett mejl till johanssonssprakkonsulteri@gmail.com.

En tanke på “Tre skönlitterära inledningstips

Kommentarer är stängda.