Kommer du om en timme(a)?

I går frågade jag mina följare på Instagram om de föredrar att skriva timme eller timma. Så här blev resultatet:

Jag är förvånad över att en så stor majoritet av rösterna gick till timme. Min hypotes var att resultatet skulle bli mycket jämnare mellan de här två alternativen, främst för att jag själv ibland velar mellan att stava med e och med a.

Anledningen till att det ens finns två alternativ är att vi en gång i tiden hade ett kasussystem med både subjekts- och objektsformer av substantiv. I det här fallet var timme subjektsformen och timma objektsformen. Kasussystemet försvann så småningom från svenskan, men av någon anledning fortsatte både subjektsformen och objektsformen av timme att existera sida vid sida.*

Är då någon av formerna mer korrekt? Nej, SAOL listar båda alternativen som likvärdiga, så valet står dig fritt.

* Läs mer om substantiv med a- och e-former här: Timme eller timma – valet är ditt och fritt

Publicerad av Johanssons språkkonsulteri – Hanna Johansson

Jag driver Johanssons språkkonsulteri där jag hjälper dig att förbättra dina texter. Behöver din text en professionell korrekturläsning eller språkgranskning? Är du intresserad av skrivhandledning? Skicka ett mejl till johanssonssprakkonsulteri@gmail.com.