Tre tips för att motverka skrivkramp

Alla som skriver någorlunda regelbundet – vare sig det är inom yrket eller privat – har nog någon gång drabbats av skrivkramp. Man vet att man måste skriva, ofta vet man ungefär vad man måste skriva om också, men det går bara inte att få ner några ord på papperet.

Här kommer tre tips på hur man kan bryta sig loss och komma igång.

Byt skrivmiljö
Sitter du alltid vid köksbordet när du skriver? Eller har du som vana att knappa på tangenterna från soffhörnet?

nathan-dumlao-609935-unsplash.jpg

Testa att sätta dig någon annanstans. Ta med ditt skrivblock eller datorn ut till ett café, beställ en kopp te och försök skriva. Eller byt bara rum där hemma. I stället för att sitta i vardagsrummet kan du pröva att gå ut på balkongen. När man vänjer sig vid att utföra en viss aktivitet på ett och samma ställe under en lång tid kan det stället bli förknippat med stress och press. Att byta miljö kan hjälpa till att starta om processen.

Tala fram texten
När man har en skrivuppgift framför sig är det naturliga att plocka fram penna och papper eller datorn. Det är trots allt där texten rent visuellt växer fram.

rawpixel-685932-unsplash

Men innan orden hamnar på papperet finns de i ditt huvud. Mentalt kan det största hindret för att börja skriva vara att fylla ett tomt pappersark med ord som inte är helt perfekt arrangerade från början. Testa i stället att prata fram din text. Föreställ dig att du ska berätta för en kompis eller en kollega om det som din text ska handla om. Lek lite med dispositionen och ordvalen. Spela gärna in dig själv. Talat språk är mer flyktigt än skriftligt, och det känns ofta mer okej att begå misstag när man pratar, eftersom man enkelt kan rätta till det. När du har lyssnat på dig själv kan du få idéer till hur du skriftligen kan börja din text, och förhoppningsvis känns det inte lika jobbigt längre.

Läs andras texter
Ibland kör man fast och har inte en aning om hur man ska fortsätta. Kanske är man osäker på textens genre, eller saknar tillräckligt med sakkunskaper för att ta sig vidare.

toa-heftiba-95457-unsplash

Det bästa man kan göra då är att läsa någon annans text inom samma ämne. Dels får du då ett litet avbrott i skrivandet – vilket i sig kan vara förlösande – dels kan du få massor av inspiration från andra som redan har uppfunnit hjulet. Anteckna gärna medan du läser. Skriv ner hur andra har tacklat samma problem som du står inför, eller vilka källor de har gått till för att få mer information inom ämnet. Obs! Plagiera aldrig någon annans text. Det är alltid okej att inspireras, men aldrig okej att stjäla någon annans arbete.

Publicerad av Johanssons språkkonsulteri – Hanna Johansson

Jag driver Johanssons språkkonsulteri där jag hjälper dig att förbättra dina texter. Behöver din text en professionell korrekturläsning eller språkgranskning? Är du intresserad av skrivhandledning? Skicka ett mejl till johanssonssprakkonsulteri@gmail.com.