Den mörka portalen – Mattias Lönnqvist

Om Den mörka portalen:

Tre personer söker sin framtid. Ella har alltid drömt om att lära sig magi och studerar nu hos de kvinnliga magikerna. Marmat vill bli soldat, men har tvingats till de manliga magikerna. Tirandim söker sig till kyrkan, i flykt från magikerna och familjens grymma öde.

Det har nu gått femhundra år sedan magikerna splittrades och det inbördeskrig som följde. En skör fred råder sedan dess. Kommer freden att hålla? Vad hände med alla magiska föremål och underverk? Vad händer när nyfikenheten blir för stor?

Den mörka portalen är första delen i fantasyserien Oldenasagan. Här får man alltså följa Ella, Marmat och Tirandim som var och en på sitt håll söker sin plats i världen och samhället. Boken utspelar sig i det påhittade landet Oldena där magin är ständigt närvarande i invånarnas liv – vare sig de skyr den eller söker sig till den.

Huvudkaraktärerna är i bokens början ungefär tretton, fjorton år gamla. Deras ålder bidrar till att boken inte bara berör fantasyklassiska teman som magi och striden mellan gott och ont, utan även mer typiska ungdomsteman som sexualitet och mobbning. Dessa teman vävs samman och skapar en berättelse som passar såväl en läsare i tonåren som en som är betydligt äldre.

Något jag vill lyfta fram från den här berättelsen är det välutvecklade magiska systemet. Som läsare är jag petig med logiken. Jag vill att det jag läser ska verka rimligt. Det innebär inte att det behöver vara realistiskt och verklighetsbaserat, utan det innebär att fantasiinslag ska vara välformulerade och välgenomtänkta. Och det är de verkligen här. Det märks att Lönnqvist har lagt ner mycket tid och arbete på att tänka ut och skapa en värld som är lika spännande och fantasifull, som rimlig och konsekvent.

Att det finns nya system och ord för bland annat tidsmätning ger en extra dimension till berättelsen (och gläder en språknörd som mig). Kartan och den sammanfattande listan över viktiga begrepp, företeelser och personer ger inte bara ger en enkel överblick, utan även förståelse för hur den här specifika världen fungerar.

Precis som vilken bra fantasyroman som helst, är det här en bok att försvinna in i och slukas upp av. Tack vare att det pågår så mycket på en gång (konflikten mellan kyrkan och magikerna, stridigheterna inom varje huvudkaraktär, bakgrundshistorien som stadigt växer fram …), vill man inte lägga ifrån sig Den mörka portalen i första taget.

Boken passar för dig som
– vill läsa fantasy som är skriven på svenska som originalspråk
– är ute efter en ungdomsbok som passar bra även för vuxna
– letar efter fantasyböcker där andra sexualiteter än heterosexualitet finns representerade
– vill försvinna in i en spännande och magisk bokvärld.

Boken finns att köpa på till exempel Bokus och Adlibris.

Publicerad av Johanssons språkkonsulteri – Hanna Johansson

Jag driver Johanssons språkkonsulteri där jag hjälper dig att förbättra dina texter. Behöver din text en professionell korrekturläsning eller språkgranskning? Är du intresserad av skrivhandledning? Skicka ett mejl till johanssonssprakkonsulteri@gmail.com.

En tanke på “Den mörka portalen – Mattias Lönnqvist

Kommentarer är stängda.