Kollego(e?)rnas revolution

I går frågade jag på Instagram om du som följer mig om du hellre använder pluralformen kollegor än konkurrenten kolleger. Resultatet ser ut som följer:

img_4845.jpg

Snacka om en övervägande majoritet för alternativ 1! Jag trodde att resultatet skulle vara jämnare, kanske till och med väga tyngre för för alternativ 2 än 1. Men tänk så fel man kan ha.

En liten Google-djupdykning visar dessutom att det har skett en smärre revolution när det kommer till pluralformen av kollega. Många med mig har nog fått lära sig att kollegor inte är riktigt lika rätt som kolleger. Det beror på att man länge har ansett den senare böjningen ligga närmare ordets ursprungsböjning i latinet (kollegæ), medan kollegor följer ett svenskt pluralmönster (gata–gator, kula–kulor, etc.). Därför har det florerat en uppfattning kring att det är mer bildat att skriva kolleger än kollegor. 

Men på senare år har förhållandet mellan de båda formerna förändrats. Söker man på ordet kollega i SAOL 13 anges pluralformen kolleger som den form som föredras framför kollegor. Redan i SAOL 14 är det tvärtom – nu föredras i stället kollegor framför kolleger. 

Båda formerna är dock korrekta, och du väljer själv vilken du vill använda (hurra för valfrihet!). Det viktigaste är att du är konsekvent i din användning och inte blandar formerna (åtminstone inte inom samma text).

Publicerad av Johanssons språkkonsulteri – Hanna Johansson

Jag driver Johanssons språkkonsulteri där jag hjälper dig att förbättra dina texter. Behöver din text en professionell korrekturläsning eller språkgranskning? Är du intresserad av skrivhandledning? Skicka ett mejl till johanssonssprakkonsulteri@gmail.com.