Hellre bredvid än jämte?

I går frågade jag mina följare på Instagram om de föredrog bredvid framför jämte. Så här blev resultatet:

Är det bara jag som är förvånad? Jag hade förväntat mig att bredvid skulle vinna, men inte med hundra procent av rösterna!

Anledningen till att jag hade förväntat mig åtminstone några röster på jämte är att jag vet att jag har en del följare härifrån Göteborg, där jämte inte är ovanligt att använda synonymt med bredvid. Det här gäller även för landskap som till exempel Bohuslän och Östergötland. I och med att jag valde ett ganska talspråkigt exempel, trodde jag absolut på ett par röster i jämtes försvar.

Användningen av jämte i stället för bredvid är alltså dialektal och därför regionalt begränsad. SO ger följande förklaring:

Formuleringen ”får dock anses” känns inte särskilt uppmuntrande … Trots det blir slutsatsen ändå: välj själv vilket alternativ du vill använda, men ha i åtanke att bredvid är mer accepterat och favoriserat i stora delar av landet.

Vilket ord föredrar du? Varför? Använder du olika ord i olika sammanhang?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.