Är det god kvalité eller kvalitet?

I går frågade jag mina följare på Instagram om de föredrar att skriva kvalité framför kvalitet. Så här blev resultatet:

Den här veckan blev alltså resultatet ovanligt jämnt, och jag är inte så förvånad. Det känns som att båda alternativen förekommer ganska frekvent i skriven text. Uttalsmässigt skulle jag dock säga att det är få som uttalar ordet som det stavas i alternativ två.

Men när det gäller just stavningen och vilken som rekommenderas, så är det just alternativ två – kvalitet – som rekommenderas. Det beror framför allt på att det är enklare att böja ordet enligt svensk grammatik och stavning om man skriver det just så. Det är alltså bättre att skriva

kvaliteten och kvaliteterna

än

kvalitén och kvalitéerna.

Hur skriver du helst? Uttalar du ordet som du skriver det?

2 reaktioner till “Är det god kvalité eller kvalitet?

  1. Jag skulle nog skriva/säga hennes nye man om han är ny för henne (antar att han inte är ny som man)!
    Eller nya man om han genomgått en markant förändring med klädval och frisyr.

    Gilla

    1. Tack för din intressanta kommentar! Jag har inte tänkt på att man skulle kunna tolka meningen så olika bara beroende på vilken form av adjektivet som används. Rent grammatiskt så böjs adjektivet efter substantivet det beskriver (”man” i det här fallet) framför allt beroende på substantivets numerus (singular/plural) samt dess grammatiska och biologiska genus (en/ett, kvinna/man). Det är dock så klart möjligt att man som språkbrukare kan lägga in andra tolkningar och värderingar i en böjning än vad som beskrivs i grammatiken.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.