Spelar över huvud taget någon roll?

För det första: Jag hoppas att du har haft en underbar jul med ledighet, god mat och (förhoppningsvis) trevligt sällskap. För det andra: Nu är det vardag i ett par dagar innan nyårsfirandet, och som vanligt på torsdagar har det blivit dags att se vad min onsdagsomröstning på Instagram handlade om.

I går frågade jag mina följare om de föredrar över huvud taget framför överhuvudtaget. Så här blev resultatet:

En övervägande majoritet föredrog alltså den hopskrivna varianten framför den särskrivna. Att skriva ihop uttryck verkar ha blivit lite av en trend (läs till exempel om i stället vs. istället HÄR), kanske lite på grund av särskrivningshatet som har blivit något av en folkrörelse sedan internet och sociala medier slog igenom på riktigt. För att undvika att irritera alla som ondgör sig över särskrivning, blir det naturligt att skriva ihop uttryck som annars går lika bra att skriva isär. Överhuvudtaget är ett exempel på ett sådant uttryck.

Söker man i SAOL från 2015 anges båda varianterna: först den särskrivna och sedan den hopskrivna. Förr var det vanligare att skriva över huvud taget i stället för överhuvudtaget, och det var också det man förespråkade och ansåg vara det riktiga. Men nu har förändringarnas vindar blåst och gett oss alla möjligheten att göra som vi själva vill. Rådet kring huruvida man ska skriva ihop eller isär uttrycket lyder nämligen: Välj själv, så länge du är konsekvent inom en och samma text. Blanda alltså inte varianterna, utan håll dig till en och samma. 

Publicerad av Johanssons språkkonsulteri – Hanna Johansson

Jag driver Johanssons språkkonsulteri där jag hjälper dig att förbättra dina texter. Behöver din text en professionell korrekturläsning eller språkgranskning? Är du intresserad av skrivhandledning? Skicka ett mejl till johanssonssprakkonsulteri@gmail.com.

3 reaktioner till “Spelar över huvud taget någon roll?

Kommentarer är stängda.