Den här veckan frågade jag mina följare på Instagram om de föredrar hjärnstorma framför brainstorma. Så här blev resultatet:

Min hypotes var att brainstorma skulle vinna med ganska stor marginal, men jag hade nog trott att en något större andel än 2 procent skulle föredra den svenska varianten. Har de 98 procent som röstade på brainstorma rätt?
Både ja och nej.
Tittar man i SAOL från 2015 är svaret entydigt: använd hellre hjärnstorma än brainstorma. Men tittar man i stället i SO (Svensk ordbok) från 2021 finns hjärnstorma inte ens med som alternativ, utan där är det bara brainstorma som gäller (substantivformen hjärnstorm är dock inkluderad). Jag skulle gissa på att rekommendationen har förändrats för att folk konsekvent har valt bort hjärnstorma. (Är det någon som har hört det ordet användas någon gång över huvud taget?)
Jag gjorde en sökning bland slumpmässigt utvalda textsamlingar i Korp* och fick 4 träffar på hjärnstorma och 259 på brainstorma. Samtliga resultat av hjärnstorma var dessutom från texter som är över tio år gamla – det om något känns som ett tecken på att ordet är relativt utdött. (Det är dock en tolkningsfråga om hjärnstorma någonsin har levt …)
Min rekommendation är därför att du använder brainstorma i stället för hjärnstorma.
* Korp är ett korpussökningsverktyg från Göteborgs universitet. Där kan man söka efter ord, begrepp och liknande och se till exempel hur ofta eller på vilket sätt de förekommer i olika texttyper.