I går frågade jag mina följare på Instagram om de föredrar prepositionen av framför om efter uttrycket vid sidan. Så här blev resultatet:

Det är inte ofta som det blir ett helt oavgjort resultat! Det verkar som att uttrycket vid sidan av/om är lite av en vattendelare.
Både av och om är prepositioner. De flesta som har lärt sig ett annat språk vet kanske att just prepositioner en av de svåraste ordklasserna att lära sig använda rätt. Det beror till största delen på att användandet av prepositioner kan te sig helt ologiskt för såväl förstaspråkstalaren som inläraren. Det är svårt att förklara varför vissa prepositioner fungerar i vissa uttryck, men inte i andra. Kolla här till exempel:
Jag är i skolan. (Jag är en elev som befinner sig i skolan just nu.)
Jag är på jobbet. (Jag jobbar och befinner mig just nu på min arbetsplats.)
Om man byter ut i mot på i den första meningen blir tolkningen inte riktigt densamma – på:et skulle då indikera att man befinner sig (ovan)på själva skolbyggnaden. Men i meningen under är på den föredragna prepositionen. Att säga att man befinner sig i jobbet är inte idiomatiskt.
Det finns självklart vissa regler kring hur prepositioner ska användas, men långt ifrån tillräckligt många för att göra inlärningen av dem lätt. Oftast får man lära sig många av de vanligaste uttrycken utantill. Och det är inte ovanligt att valet av preposition skiljer sig åt mellan olika språkanvändare. Så är det nämligen med exemplet från den här veckans omröstning. Det går lika bra att använda av som om i det här fallet, även om av är vanligare. Det finns dock ett undantag, nämligen när det inte kommer något annat ord efter prepositionen:
Jag pluggar heltid och arbetar vid sidan om.
Här måste om användas. När prepositionen däremot befinner sig mitt i en mening får du välja fritt mellan av och om.
Jag undrar om det är dialektalt. Skåningar verkar i högre grad använda ”vid sidan om”, uppsvenska ”vid sidan av”. Har jag rätt eller fel?
GillaGilla
Det är absolut möjligt att det kan finnas dialektala skillnader gällande det här uttrycket, men tyvärr hittar jag inga vetenskapliga belägg för att det verkligen är så. Tills någon genomför en studie inom ämnet får vi helt enkelt hålla öronen öppna och sakta men säkert pröva om din teori stämmer. 😊
GillaGilla