Öppettider eller öppetider?

Det var länge sedan vi körde en onsdagsomröstning på Instagram, men den här veckan var det äntligen dags igen. Denna gång frågade jag mina följare om de föredrar öppettider framför öppetider. Så här blev resultatet:

Det var alltså öppettider som med stor marginal gick segrande ur den här omröstningen. Är det också det alternativet som är korrekt?

Svar: ja. Det är inte alltid det finns ett så rakt svar, men den här gången gör det faktiskt det. Enligt mina vanliga normkällor (i det här fallet SAOL och SO) stavas det öppettider och inte öppetider.

Trots att det finns ett så enkelt och lättillgängligt svar på hur det här ordet stavas, visar en simpel googling många exempel där det är felstavat. Vad det beror på kan jag bara spekulera om, men jag gissar att det har något med uttalet att göra. När jag, och säkert många med mig, säger öppettider uttalar jag inte båda t:na, och jag kan tänka mig att det är därför ett av dem lätt faller bort när man skriver ordet.

Oavsett om du tycker att det är snyggare, bättre eller mer logiskt att skippa ett av t:na, rekommenderar jag att du skriver öppettider med två t. Risken för missförstånd är liten, men det är även insatsen som krävs av dig för att ta reda på vilken stavning som är korrekt och inte … 😉

Publicerad av Johanssons språkkonsulteri – Hanna Johansson

Jag driver Johanssons språkkonsulteri där jag hjälper dig att förbättra dina texter. Behöver din text en professionell korrekturläsning eller språkgranskning? Är du intresserad av skrivhandledning? Skicka ett mejl till johanssonssprakkonsulteri@gmail.com.