Symptom eller symtom?

I går frågade jag mina följare på Instagram om de föredrar stavningen symptom framför symtom. Så här blev resultatet:

Den här veckan har vi en klar vinnare – nämligen alternativ 1: symptom. Förra veckan skrev jag ett inlägg om uttalsnära stavning och huruvida det är dags för en ny stavningsreform eller inte (klicka HÄR för att läsa hela inlägget). Där nämnde jag att en anledning till att inte stava som det låter är att den lite krångligare stavningen ofta ger en ledtråd om ordets ursprung. Så är det även i fallet med symptom och symtom.

Ord som psalm, psykologi och symptom kommer från grekiskan, men när de förekommer i svenskt talspråk försvinner ofta p-ljudet. Det beror på att vi inte är så vana vid att uttala p före konsonanter som s och t. Det förekommer mycket sällan (om ens någonsin) i ord med germanskt eller nordiskt ursprung, och därför känns det konstigt och svårt att uttala. Lösningen blir därför att låta p:et försvinna i uttalet, men behålla det i stavningen för att visa var ordet en gång kom ifrån. Anledningen till att många fortfarande uttalar psykologi med ett tydligt p men psalm utan det, är att psalm kom in i svenskan mycket tidigare än psykologi. Ordet har därför fått tid att anpassa sig efter svenska uttalsregler.

När det gäller symptom/symtom finns båda stavningarna med i SAOL, och du kan fritt välja det alternativ du föredrar.

Publicerad av Johanssons språkkonsulteri – Hanna Johansson

Jag driver Johanssons språkkonsulteri där jag hjälper dig att förbättra dina texter. Behöver din text en professionell korrekturläsning eller språkgranskning? Är du intresserad av skrivhandledning? Skicka ett mejl till johanssonssprakkonsulteri@gmail.com.

8 reaktioner till “Symptom eller symtom?

 1. Hej
  Lärde mig stavningen symptom i skolan och den ser naturlig ut. Dessutom uttalas ordet med åtminstone en antydan av p.

  Gilla

 2. Symptom, men anpassar mig utefter vad som är vanligast i en viss kontext, även om det tar emot att skriva ”symtom”.

  Gilla

 3. Stavningen ”symtom” har ett lustigt, trotsigt och kvällspost-aktigt språkliberal nyrik nyhöger och nyords-anda över sig. Sådant som bittra moralister går på.
  Inte att jämföras med tex ”psykologi”
  då sym(p)tom faktiskt uttalas med ett halv-stumt p.

  Gilla

  1. Det är alltid intressant att höra vilka associationer och känslor ett ord och/eller dess stavning kan väcka hos någon. Jag tror inte att det ligger så mycket tanke bakom den nya stavningen, utan det handlar nog mest om vanlig hederlig språkförnyelse, vilket ofta innefattar ett visst mått av språklig ”lathet”/bekvämlighet. För de allra flesta är det lättare att både uttala och skriva ”symtom” än ”symptom”, och eftersom tillräckligt många har adopterat den nya användningen har den blivit ett lika korrekt alternativ som den gamla. Som tur är finns det inget som hindrar en från att fortsätta använda den gamla stavningen och det gamla uttalet om det är det man föredrar – så kör på med ”symptom” om det känns bäst. 🙂

   Gilla

 4. Under min 40 åriga journalist bana stavade ja symptom med p. Har blivit förbryllad över den nya stavningen utan p. Den stavningen ser grovhuggen ut. Tycker inte alls om den.

  Gilla

  1. Skrev du även jag utan g? Jag stör mig på att mina barn skriver ja i stället för jag och va i stållet för var – och ibland i stället för vad. ”Ja va hemma hela dan” – ”va bra”

   Gilla

 5. Gun-Britt
  Vi stavar som vi en gång lärde oss. I den gamla folkskolan skrevs symptom med p, något annat alternativ
  fanns inte.

  Gilla

Kommentarer är stängda.