Symptom eller symtom?

I går frågade jag mina följare på Instagram om de föredrar stavningen symptom framför symtom. Så här blev resultatet:

Den här veckan har vi en klar vinnare – nämligen alternativ 1: symptom. Förra veckan skrev jag ett inlägg om uttalsnära stavning och huruvida det är dags för en ny stavningsreform eller inte (klicka HÄR för att läsa hela inlägget). Där nämnde jag att en anledning till att inte stava som det låter är att den lite krångligare stavningen ofta ger en ledtråd om ordets ursprung. Så är det även i fallet med symptom och symtom.

Ord som psalm, psykologi och symptom kommer från grekiskan, men när de förekommer i svenskt talspråk försvinner ofta p-ljudet. Det beror på att vi inte är så vana vid att uttala p före konsonanter som s och t. Det förekommer mycket sällan (om ens någonsin) i ord med germanskt eller nordiskt ursprung, och därför känns det konstigt och svårt att uttala. Lösningen blir därför att låta p:et försvinna i uttalet, men behålla det i stavningen för att visa var ordet en gång kom ifrån. Anledningen till att många fortfarande uttalar psykologi med ett tydligt p men psalm utan det, är att psalm kom in i svenskan mycket tidigare än psykologi. Ordet har därför fått tid att anpassa sig efter svenska uttalsregler.

När det gäller symptom/symtom är det, konstigt nog, symtom som nämns först i SAOL, och symptom som anges som alternativ stavning. Ingen av stavningarna är alltså fel, men det verkar som att p:et hellre ska bort än få finnas kvar.

Vilken stavning använder du? Varför?

4 reaktioner till “Symptom eller symtom?

 1. Stavningen ”symtom” har ett lustigt, trotsigt och kvällspost-aktigt språkliberal nyrik nyhöger och nyords-anda över sig. Sådant som bittra moralister går på.
  Inte att jämföras med tex ”psykologi”
  då sym(p)tom faktiskt uttalas med ett halv-stumt p.

  Gilla

  1. Det är alltid intressant att höra vilka associationer och känslor ett ord och/eller dess stavning kan väcka hos någon. Jag tror inte att det ligger så mycket tanke bakom den nya stavningen, utan det handlar nog mest om vanlig hederlig språkförnyelse, vilket ofta innefattar ett visst mått av språklig ”lathet”/bekvämlighet. För de allra flesta är det lättare att både uttala och skriva ”symtom” än ”symptom”, och eftersom tillräckligt många har adopterat den nya användningen har den blivit ett lika korrekt alternativ som den gamla. Som tur är finns det inget som hindrar en från att fortsätta använda den gamla stavningen och det gamla uttalet om det är det man föredrar – så kör på med ”symptom” om det känns bäst. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.